Hovet

Johanneshovs Isstadion, sedan 1989 mer känd under namnet Hovet, var Stockholms första ishockeyarena. En arena som genom åren stått värd för en rad VM-turneringar. Idag är Hovet en multiarena som förutom att vara hemmaarena för Djurgården Hockey och AIK Hockey även används till flera typer av evenemang och konserter. 

Invigningsår

1955

Kapacitet

8 100

Publikrekord

17 098

Hovet

Johanneshovs Isstadion, sedan 1989 mer känd under namnet Hovet, var Stockholms första ishockeyarena. En arena som genom åren stått värd för en rad VM-turneringar. Idag är Hovet en multiarena som förutom att vara hemmaarena för Djurgården Hockey och AIK Hockey även används till flera typer av evenemang och konserter. 

Invigningsår

1955

Kapacitet

8 100

Publikrekord

17 098

Ny belysning på Hovet

Under sommaren 2019 påbörjades en varsam uppfräschning av Hovet. Som en del i detta arbete har ny matchbelysning installerats. Bytet av de gamla armaturerna till moderna LED-armaturer bidrar till att energiförbrukningen minskar med motsvarande 200 eluppvärmda villor per år.

Förutom att byta till ny matchbelysning, har de sportsliga förutsättningarna förbättrats genom omklädningsrummen fräschats upp. Förändringarna har skett med varsamma steg med respekt för Hovets karaktäristiska miljö och inramning. Tanken är att den genuina och intima känslan som hockeysupportrarna uppskattar ska göras ännu starkare.

Den nya belysningen ger inte bara en bättre matchupplevelse utan bidrar dessutom till mindre uppvärmning av isen, vilket ytterligare medverkar till aktörernas viktiga miljöarbete.

Ny belysning Hovet. Mats och Andreas.
Inforgrafik Hovet
Inforgrafik Hovet
Hovet fasad

Byggnaden

Dåvarande Johanneshovs isstadion formgavs av arkitekten Paul Hedqvist och stod klar år 1955.

Isrinken var då 77x40m och arenan rymde 10 000 ståplatser, samt 5 000 sittplatser. Omkring hälften av åskådarna fick plats på en permanent trappstegsformad avsats, resten skulle rymmas på tillfälliga läktare. Då arenan saknade tak kunde det bli riktigt kallt, vilket ogillades av publiken. 1962 ersattes de provisoriska läktarna med permanenta och arenan byggdes ut med ett hängande tak, konstruerat av Paul Hedqvist och David Jawerth. Johanneshovs Isstadion var efter färdigställandet Sveriges största inomhusrink för ishockey fram tills dess att Globen byggdes 1989.

Publikkapaciteten på Hovet har varierat genom åren. Från 1961 års publikrekord på 17 098 personer utan tak till 16 105 personer med tak. På grund av att ståplatser bytts mot sittplatser rymmer Hovet idag omkring 8 100 besökare.

Sport

Redan från start var Hovet hemmaarena för Djurgårdens IF. Men även IK Göta, Hammarby IF, IFK Stockholm och Stureby SK hade sin hemmaplan här.

Den första ishockeymatchen som hölls på Hovet var mellan Sverige och Norge den 4:e november 1955.

Johanneshovs Isstadion har även använts till andra sporter, däribland EM-finalen i boxning 1957 mellan Ingemar Johansson och Henry Cooper och den första inomhusgalan i motorsport, där Martin Ljung tävlade mot Picko Troberg.

Hovet Hockeymatch
Hovet skylt

Konserter

Hovet är också en utmärkt konsertlokal som genom åren besökts av en lång rad världsstjärnor inom de flesta musikgenrer.

Arenans utformning och akustik gör den till en uppskattad anläggning för såväl musiker som besökare.

Historia

Där Arenatorget och norra delen av Globen ligger idag fanns tidigare två stora grusplaner. Vintertid spolades dessa planer och användes av såväl idrottsklubbar som av allmänhetens barn. Barnen åkte skridskor och spelade ishockey men ägnade sig även åt en populär lek som kallades för “tjejubban”. Leken var ungefär som kull men tog man, som kille, tag i en tjej var man skyddad.

Hovet HIstoria
Stockholm Globe Arena

Kuriosa

Innan isstadion skulle invigas hösten 1955, anordnade Dagens Nyheter en tävling för att hitta ett passande namn på arenan. Idéerna var många och påhittiga. Namn som Pucken, Tre kronors Pärla, Prinsessan Desiree, Osis, Isis, Gropen, Kylskåpet och Frysängen föreslogs. En person lade fram en sarkastisk namnidé och föreslog att arenan skulle döpas till “Äntligen” – hen hade helt enkelt tröttnat på att vänta på en hockeyarena. Till slut fick arenan namnet Johanneshovs isstadion och 1989 döptes den om till sitt smeknamn Hovet.