SGA Fastigheter

Ericsson Globe

Världens största sfäriska byggnad

Ericsson Globe, till vardags ofta benämnd som Globen, utgör pulsådern i Globenområdet. Med sin unika form har Globen blivit en symbol för Stockholm och Sverige. Dess karaktär lockar människor från hela världen. Arenan är världens största sfäriska byggnad och har varit värd åt de flesta sport- och nöjesaktiviteter. Den kan snabbt byta skepnad och ge rum åt ishockeymatcher, rockkonserter, dressyrtävlingar eller musikaler.

Ericsson Globe började byggas den 10 september 1986 och färdigställdes på rekordsnabba 2,5 år. Invigningen ägde rum den 19 februari 1989. Anläggningen har kapacitet för cirka 16 000 personer och år 2009 satte Metallicas James Hetfield publikrekord då han framförde en av tidernas största rockklassiker inför 16 498 åskådare. Byggnadsverket har en diameter på 110 meter, den invändiga höjden är 85 meter och volymen uppgår till 600 000 kubikmeter. Det skulle ta 40 år att fylla arenan med vatten från en vanlig handkran.
 Den 1 februari 2009 köpte Ericsson namnrättigheterna till Globen och arenan döptes om till Ericsson Globe.

Gav namn åt Globenområdet

Globenområdet fick sitt namn i samband med konstruktionen av Ericsson Globe. Bygget startade kort efter att kommunstyrelsen utlyst en projekttävling med huvuduppdraget att utveckla området till ett nav för affärsliv, sport och kultur. Det vinnande bidraget, utformat av ett konsortium som bildats i samverkan med Bergs Arkitektkontor, gav liv åt idén att bygga världens största sfäriska byggnad. Globen förkroppsligade därmed planerna på ett nytt högklassigt affärs- och upplevelsecentrum. En del av planen var att låta Globen kantas av kontor, butiker, hotell och restauranger, det som i dag utgör Globen City. Samtidigt uppfördes Annexet som tilltänkt träningshall intill arenan. Därefter har Globenområden vuxit med Tele2 Arena och utökat evenemangsutbud.

Ericsson Globe kapacitet:

Golvet: 4000 kvm
Takhöjd: 85 meter
Bankettsittning: ca 2 600 personer
Biosittning: ca 13 000 personer
Ishockey: 13 850 personer
Konsert: max ca 16 000 personer