SGA Fastigheter

sga_hovet_wire
Invigningsår
1955
Kapacitet
8100
Publikrekord
17098

HOVET

Johanneshovs Isstadion, idag kallat Hovet, är Stockholms första ishockeyarena. Anläggningen har varit värd för en rad sensationella VM-turneringar och 1989 döptes arenan om till Hovet. Numera är Hovet en multiarena som används till flera typer av evenemang såsom konserter och sportevenemang. Stora stjärnor, så som Rihanna och Bruce Springsteen har hållit sina konserter där. 

Ny belysning på Hovet

Under sommaren 2019 påbörjades en varsam uppfräschning av Hovet. Som en del i detta arbete har ny matchbelysning installerats.

Den genuina och intima känslan som hockeysupportrarna uppskattar ska göras ännu starkare.Detta genom den nya belysningen, som inte bara ger en bättre matchupplevelse utan även bidrar till mindre uppvärmning av isen vilket spar energi.

Bytet av gamla armaturer till moderna led-armaturer är en bidragande faktor till att energiförbrukningen minskat med ungefär motsvarande 200 villor.

Förutom att byta till ny matchbelysning, har de sportsliga förutsättningarna förbättrats genom att fräscha upp omklädningsrummen. Förändringarna har skett med varsamma steg med respekt för Hovets karakteristiska miljö och inramning.

infografik_webb

Byggnaden

En motion lades fram till stadsfullmäktige efter att ishockeyn fått fotfäste i Sverige på 1920-talet. Motionen innehöll ett förslag på ett ispalats, alltså en inbyggd isarena. Detta ansågs vara för dyrt och därför föreslogs en öppen anläggning istället. Tanken var att isrinken skulle vara 77x40m och rymma 10 000 ståplatser, samt 5000 sittplatser.

1955 stod den första anläggningen, formgiven av arkitekten Paul Hedqvist, klar. Den första utbyggnaden hade plats för omkring hälften av åskådarna på en permanent trappstegsformad avsats (även kallat betonggradäng). Resten av åskådarna skulle till en början rymmas på tillfälliga läktaruppbyggnader.

Arenan som anlagts utan tak, resulterade i att det kunde bli kallt på Johanneshovs isstadion. Det gillades inte av publiken som under ishockeymatcher klagade på köldknäpparna och ropade att de ville ha tak. För att hålla kylan ute och skapa bättre platser ersattes 1962 de provisoriska läktaruppbyggnaderna med permanenta och arenan byggdes ut med ett hängande tak. Taket konstruerades av Paul Hedqvist och David Jawerth.

När detta var slutfört blev Johanneshovs isstadion Sveriges största inomhusrink för ishockey fram tills dess att Globen byggdes.

 

Sport

Ishockeymatcherna på Hovet har varit många genom tiderna och redan från och med starten var arenan hemmaplan för Djurgårdens IF. Men även IK Göta, Hammarby IF, IFK Stockholm och Stureby SK hade sin hemmaplan på Johanneshovs isstadion.

Den första ishockeymatchen som hölls var mellan Sverige och Norge, den 4e november 1955. Sverige hade turen på sin sida och vann med 7–2. En av ishockeymatcherna på Hovet med många åskådare var Djurgårdens hemmamatch mot AIK i SM-serien 1962/63. Matchen som lockade till sig så många som 16 105 åskådare.

Johanneshovs isstadion har dock inte bara använts för ishockeymatcher. Till exempel boxades Ingemar Johansson och Henry Cooper mot varandra på Hovet den 19e maj 1957. Ingemar tog hem EM-titeln i femte ronden med en knockout.

Det har även åkts gokart på Hovet. Den första inomhusgalan för motorsporter hölls på arenan. På galan tävlade Martin Ljung mot Picko Troberg och segrade.

Publikkapaciteten på Hovet har också varierat genom åren. Rekordet är från 1961 när publikkapaciteten låg på 17098. Då var arenan fortfarande utan tak. När Johanneshovs isstadion 1962 fick tak skapades ett nytt rekord på 16105 och idag rymmer Hovet cirka 8094.

Konserter

Det har hållits många konserter på hovet och musiken som spelats har varit allt från hårdrock till Pop. Bland de mest kända artister och band som uppträtt på Hovet finns: AC/DC, The Beatles, Bruce Springsteen, Rihanna, Europe, Kiss, Queen, Alicia Keys, Pink, Judas Priest, Muse, Prince, Iron Maiden, Mötley Crüe, Marilyn Manson, Foo Fighters, Backstreet Boys, Cat Stevens, Oasis, Ozzy Osbourne, Ulf Lundell, Nelly Furtado, Depeche Mode och Slipknot. 

Även Nirvana skulle ha spelat på Hovet den 26e april 1994, men konserten blev aldrig av på grund av Kurt Cobains död  tidigare samma år. 

Popgruppen ABBA spelade också på Hovet, sista gången de uppträdde var den 20e oktober 1979.

Historiskt

En gång i tiden fanns det två stora grusplaner där Arenatorget och norra delen av Globen ligger idag. Grusplanerna spolades på vintern och användes av idrottsklubbar men även allmänhetens barn.

Barnen åkte skridskor och spelade ishockey på ena grusplanen. En populär aktivitet när barnen och tonåringarna var ute på isen, var en lek som kallades för “tjejubban”. Leken gick ut på att pojkarna skulle kulla varandra. Men tog man tag i en tjej var man skyddad.

Det förekom ofta att grabbar plankade in för att se ishockeymatcher när Johanneshovs isstadion fortfarande var utan tak. Det sägs  också att det fanns en snäll vakt som blev bundis med vissa grabbar och släppte in dem gratis efter att matcherna börjat.

 

Fun Facts

Innan isstadion skulle invigas hösten 1955, anordnade Dagens Nyheter en tävling för att hitta ett passande namn på arenan. Ideerna till namn var många och påhittiga. Namn som Pucken, Tre kronors Pärla, Prinsessan Desiree, Osis, Isis, Gropen, Kylskåpet och Frysängen föreslogs. En person lade fram en sarkastiskt namnide och föreslog att Arenan skulle döpas till “Äntligen”, hen hade tröttnat på att vänta på ett isstadion. TIll slut fick arenan namnet Johanneshovs isstadion och 1989 tillkom namnet Hovet.