SGA Fastigheter

Invigningsår
1955
Kapacitet
8100
Publikrekord
17098

HOVET

Johanneshovs isstadion kallas idag för Hovet och är Stockholms första ishockeyarena. Anläggningen har varit värd för en rad sensationella VM-turneringar och 1989 döptes arenan officiellt om till Hovet. Numera är Hovet en multiarena som används till flera typer av evenemang. Hovet är bland annat hemmaarena för Djurgården hockey och AIK hockey. Många stora stjärnor har hållit sina konserter här, bland andra Rihanna och Bruce Springsteen. 

Ny belysning på Hovet

Under sommaren 2019 påbörjades en varsam uppfräschning av Hovet. Som en del i detta arbete har ny matchbelysning installerats.

Bytet av de gamla armaturerna till moderna LED-armaturer bidrar till att energiförbrukningen minskar med motsvarande 200 eluppvärmda villor per år.

Förutom att byta till ny matchbelysning, har de sportsliga förutsättningarna förbättrats genom omklädningsrummen fräschats upp. Förändringarna har skett med varsamma steg med respekt för Hovets karakteristiska miljö och inramning. Tanken är att den genuina och intima känslan som hockeysupportrarna uppskattar ska göras ännu starkare.

Den nya belysningen ger inte bara en bättre matchupplevelse utan bidrar dessutom till mindre uppvärmning av isen, vilket ytterligare medverkar till aktörernas viktiga miljöarbete.

Byggnaden

Johanneshovs isstadion, idag kallad Hovet, formgavs av arkitekten Paul Hedqvist och stod klar år 1955.

Isrinken var då 77x40m och arenan rymde 10 000 ståplatser, samt 5 000 sittplatser. Omkring hälften av åskådarna fick plats på en permanent trappstegsformad avsats, resten skulle rymmas på tillfälliga läktare. Då arenan inte hade något tak, kunde det bli riktigt kallt. Det gillades inte av publiken som under ishockeymatcher klagade på kylan och ropade att de ville ha tak. 1962 ersattes de provisoriska läktarna med permanenta och arenan byggdes ut med ett hängande tak, konstruerat av Paul Hedqvist och David Jawerth. När detta var slutfört blev Johanneshovs Isstadion Sveriges största inomhusrink för ishockey fram tills dess att Globen byggdes 1989.

Publikkapaciteten på Hovet har varierat genom åren. Rekordet är från 1961 och ligger på 17 098. Då var arenan fortfarande utan tak. När Johanneshovs isstadion fick tak skapades ett nytt rekord på 16 105 och idag rymmer Hovet ca. 8 100 – detta på grund av att ståplatser bytts ut till sittplatser.

Sport

Ishockeymatcherna på Hovet har genom åren varit många och redan från start var arenan hemmaplan för Djurgårdens IF. Men även IK Göta, Hammarby IF, IFK Stockholm och Stureby SK hade sin hemmaplan på Johanneshovs isstadion.

Den första ishockeymatchen som hölls på Hovet var mellan Sverige och Norge, den 4:e november 1955. Sverige hade turen på sin sida och vann med 7–2. En annan match som gått till historien är Djurgårdens hemmamatch mot AIK i SM-serien 1962/63. Matchen lockade nämligen till sig hela 16 105 åskådare.

Men Johanneshovs isstadion har även använts till andra sporter än bara hockey. Till exempel boxades Ingemar Johansson och Henry Cooper mot varandra på Hovet den 19:e maj 1957. Ingemar tog hem EM-titeln i femte ronden med en knockout.

Det har även åkts gokart på Hovet och den första inomhusgalan någonsin för motorsport, hölls på arenan. På galan tävlade Martin Ljung mot Picko Troberg och segrade.

Konserter

Det har hållits många konserter på Hovet och musiken som spelats har varit allt från hårdrock till pop. Bland de mest kända artister och band som uppträtt på Hovet finns: AC/DC, The Beatles, Bruce Springsteen, Rihanna, Europe, Kiss, Queen, Alicia Keys, Pink, Judas Priest, Muse, Prince, Iron Maiden, Mötley Crüe, Marilyn Manson, Foo Fighters, Backstreet Boys, Cat Stevens, Oasis, Ozzy Osbourne, Ulf Lundell, Nelly Furtado, Depeche Mode och Slipknot. 

Även Nirvana skulle ha spelat på Hovet den 26:e april 1994, men konserten blev aldrig av på grund av Kurt Cobains död tidigare samma år. 

Popgruppen ABBA spelade även de på Hovet, sista gången de uppträdde var den 20:e oktober 1979.

Historiskt

Förr fanns det två stora grusplaner där Arenatorget och norra delen av Globen ligger idag. Grusplanerna spolades på vintern och användes såväl av idrottsklubbar som av allmänhetens barn. Barnen åkte skridskor och spelade ishockey men ägnade sig även åt en populär lek som kallades för “tjejubban”. Leken var ungefär som kull men tog man, som kille, tag i en tjej var man skyddad.

Det förekom ofta att nyfikna ungdomar plankade in för att se ishockeymatcher när Johanneshovs isstadion fortfarande var utan tak. Det sägs också att det fanns en snäll vakt som blev bundis med vissa och släppte in dem gratis efter att matcherna börjat.

Kuriosa

Innan isstadion skulle invigas hösten 1955, anordnade Dagens Nyheter en tävling för att hitta ett passande namn på arenan. Idéerna var många och påhittiga.

Namn som Pucken, Tre kronors Pärla, Prinsessan Desiree, Osis, Isis, Gropen, Kylskåpet och Frysängen föreslogs. En person lade fram en sarkastiskt namnidé och föreslog att arenan skulle döpas till “Äntligen”, hen hade helt enkelt tröttnat på att vänta på en hockeyarena. Till slut fick arenan namnet Johanneshovs isstadion och 1989 döptes den om till sitt smeknamn Hovet.