SGA Fastigheter

Ett lyft utan dess like

I natt genomfördes ett spektakulärt och avgörande lyft vid bygget av Stockholmsarenan, då den första av totalt två 180 meter långa takbalkar, på 1600 ton, lyftes på plats. Fem off shorebyggare från det norsk/belgiska företaget Sarens arbetade 11 timmar med att få balken på plats. Balkarnas huvudändamål är att bära upp arenans takkonstruktion och därmed möjliggöra ett skjutbart tak utan tvärgående balkar. En konstruktion som skapar en inomhusarena och utomhusstadion i samma byggnad.      

 

Stockholmsarenan växer fram och just nu pågår montaget av betongstommen, som består av 19 000 delar som med millimeterprecision monteras på plats. En milstolpe i projektet nåddes i morse då den första av totalt två så kallade primärbalkar nådde sin fulla höjd. Med hjälp av hydraulik har takbalken hissats upp cm för cm till cirka 40 meter ovan mark. Balken vilar nu på två massiva betongpelare, så kallade pyloner.

–          Det finns ingen annan arena i världen idag vars takbalkar klarar av att bära samma laster som Stockholmsarenan ska klara av. Vårt skjutbara tak ska till exempel kunna bära upp tekniska installationer, tunga snölaster och det utan tvärgående balkar. Där av de kraftiga dimensionerna på balkarna; 180 meter långa, 1600 ton tunga och höga som ett sexvåningshus, säger Ted Mattsson projektchef på SGA Fastigheter AB.

Utan tvärgående balkar skapas en helt fri öppning i taket, stor som en fotbollsplan. Det skjutbara taket ska kunna öppnas och stängas på cirka 20 minuter och takkonstruktionen med primärbalkarna möjliggör en utomhusstadion och en inomhusarena i samma byggnad, där fotboll kan spelas under bar himmel men där åskådarna samtidigt är skyddade från väder och vind.

–          Lyftet av primärbalken är unikt och har genomförts med den precision som ska prägla hela arenabygget. Nu fortsätter vi arbetet med att bygga Sveriges modernaste arena, säger kultur- och fastighetsborgarrådet, Madeleine Sjöstedt (FP).

Fakta Stockholmsarenan

–          Idrotts- och evenemangsarena med 30 000 sittplatser

–          Stockholmsarenan ska bli en hybrid, det vill säga en inom- och utomhusstadion i ett

–          Från spelplanens sidlinje till nedersta plats på långsidan är det endast 6 meter

–          Taket kommer att ta cirka 20 minuter att öppna/stänga

–          Den östra balken ska svetsas ihop och lyftas på plats vintern 2011

–          Första evenemang sker våren 2013

 

Stillbilder och rörligt bildmaterial finns att hämta under dagen:

http://www.clipsource.se/p/sga/

ftp://91.189.44.200

Användarnamn: Press1                                            Lösenord:  press

Användarnamn: Press2                                            Lösenord:  press

Användarnamn: Press3                                            Lösenord:  press

Användarnamn: Press4                                            Lösenord:  press

Användarnamn: Press5                                            Lösenord:  press

Användarnamn: Press6                                            Lösenord:  press

Användarnamn: Press7                                            Lösenord:  press

För mer information:
www.stockholmsarenan.se och blogg.stockholmsarenan.se 

Kontaktuppgifter:

Helena Ågren, Kommunikationschef SGA Fastigheter AB. Telefon: 08-508 353 32

Ted Mattsson, Projektchef SGA Fastigheter AB. Telefon: 08-508 353 01

Simon Rothstein Frankander, Presschef kultur- och fastighetsroteln Stockholms stad. Telefon: 0761-229 486

____________________________________________________________________

SGA fastigheter AB är ett 100 % dotterbolag inom Stockholm Stadshus AB. Företaget äger, förvaltar och utvecklar de fyra sport- och evenemangsarenorna; Ericsson Globe, Hovet, Söderstadion och Annexet samt attraktionen SkyView. www.sgafastigheter.se. Företaget utvecklar även Stockholmsarenan. www.stockholmsarenan.se. Driften av Stockholmsarenan ska skötas av det amerikanska bolaget AEG Facilities, som äger, driver och utvecklar arenor över hela världen. Vilket är det bolag som redan idag sköter driften i befintliga arenor i Globen City. www.globearenas.se.