SGA Fastigheter

Eurovision Song Contest genererade 263 miljoner kronor till Stockholmsregionen

Finalen i Eurovision Song Contest i Stockholm lockade en stor andel internationella besökare till Stockholm och genererade intäkter till Stockholm på 263 miljoner kronor. Det motsvarar 175 arbetstillfällen på helårsbasis. Det blev en härlig musikfest runt om i staden och Stockholmarna blev ännu mer positiva till stora evenemang. Det visar de undersökningar Sweco genomfört på uppdrag av Stockholms stad.

 

Evenemangen fick goda betyg

Ett av målen med evenemanget var att få Stockholmarna att känna sig delaktiga genom arrangemang i Kungsträdgården, på Skeppsbron och utvalda platser i staden under vinjetten ”i dina kvarter”. Evenemangen fick goda betyg av Stockholmarna där 9 av tio tyckte att evenemangen var bra eller mycket bra.

– Det är glädjande att se att besökarna uppfattade Stockholm som öppet, välkomnande, innovativt och präglat av mångfald och alla människors lika värde. Det gör mig övertygad om evenemangens betydelse i visionen om en stad för alla, säger Karin Wanngård (S) finansborgarråd i Stockholms stad.

Föreställningarna attraherade 38 000 unika besökare. Utöver dessa tillkommer delegationerna och media. 7 av 10 biljettköpare var besökare utanför Stockholm, hälften av dem internationella.

– Analysen visar vilken enorm spinn-off som ett internationellt evenemang ger staden. Evenemang är mycket mer än biljettintäkter och arenakostnader – de är av stor betydelse för bilden av Stockholm, utvecklingen och arbetstillfällen i hela regionen, säger Jesper Ackinger, vice vd Stockholm Business Region.

Undersökningarna visar också att Stockholmarna är mer positiva till evenemang efter Eurovision Song Contest.

 

tabell-esc

 

För ytterligare information kontakta Ann-Charlotte Jönsson, PR ansvarig för projektet Eurovision Song Contest, Stockholms stad. Tel: 08-508 29 194, mail: ann-charlotte.jonsson@stockholm.se

 

Korta fakta om Eurovision Song Contest

  • Besökarna stannade 5,2 dagar i genomsnitt och spenderade 2141 kronor per dygn.
  • Sammanlagt skrevs 54 026 artiklar och 149 150 i sociala kanaler om Stockholm kopplat till evenemanget.
  • Räckvidden på 61,2 miljarder motsvaras av att varenda människa i hela världen hörde talas om Stockholms Eurovisionvärdskap drygt 8 gånger, eller som om varje Europé hört motsvarande 83,5 gånger.
  • 9 av 10 uppfattade Stockholm som öppet och välkomnande. 8 av 10 uppfattade Stockholm som innovativt och präglat av mångfald.

 

Eurovision Song Contest (ESC) genomfördes i maj 2016 för 61:a gången. Denna gång stod Stockholm som värdstad. Nio föreställningar arrangerades under ESC-veckan i Ericsson Globe samt Eurovision The Party på Tele2 Arena. För såväl stockholmare som besökare fanns även aktiviteter runt om i staden, i Kungsträdgården och längs Skeppsbron och på en handfull andra platser under vinjetten ”i dina kvarter”. Eurovision Song Contest sågs av drygt 200 miljoner tv-tittare.