SGA Fastigheter

Nu speglar The Mirror husen och tiden

Även vädret var på festhumör på torsdagen när Jonas Dahlbergs verk The Mirror, vid norra entrén till Tele2 Arena invigdes av Emilia Bjuggren, arbetsmarknads- och idrottsborgarråd (S). Sol och blå himmel växlade med gamla och nya hus på den 147 kvadratmeter stora spegelytan som långsamt snurrade runt.

Den nästan tio meter höga och femton meter breda spegelväggen på sin roterande bottenplatta är Stockholm konsts största satsning hittills.

‒ Jonas har sannerligen gjort ett härligt verk till Stockholm, speglande, lysande, filmiskt och mobilt. Kort sagt: det blev fantastiskt och nu väntar jag bara på att en gång till åka med i The Mirrors femton minuter långa rörelse, säger en stolt och glad Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Väggen är uppbyggd av spegelblankt polerat rostfritt stål, där en sida är perforerad med 5 mm stora hål. I varje hål sitter en LED-lampa, och lamporna bildar en filmskärm. 99 speglar har sammanfogats på varje sida och 136 224 LED-lampor skapar filmskärmen.

När cirkeln roterar reflekterar spegeln omgivningen, i en långsamt skiftande takt. När mörkret faller förvandlas väggen till en filmskärm, som visar samma rotation över samma plats men filmad vid ett specifikt tillfälle. The Mirror utforskar teman som tid, förflyttningar och förskjutningar, hur nuet och historien speglas.

‒ Det känns fantastiskt att få inviga detta verk, som med en gång känns som en självklar del av området. Extra roligt att se är också att The Mirror genast bjuder in besökare att promenera runt på den snurrande plattformen, liksom att trappstegen fungerar som en naturlig sittyta för att vila trötta fötter, konstaterar Mats Grönlund, vd för SGA Fastigheter AB.

Jonas Dahlberg är en av Sveriges mest internationellt erkända konstnärer. Hans arbete innefattar video, skulptur, arkitektur och film/foto. Han fick också uppdraget att göra de nationella minnesmärkena över offren för terrorattentaten på Utøya och i Oslo.

Läs mer om The Mirror på www.stockholmkonst.se/aktuellt/mirror-speglar-tiden/
Pressbilder finns här.

 

Kontakt Stockholm konst:

Mårten Castenfors, chef Stockholm konst
08-508 313 32, marten.castenfors@stockholm.se

Kontakt SGA Fastigheter:

Mats Grönlund, vd SGA Fastigheter AB
08-508 353 88, mats.gronlund@sgafastigheter.se